Úspěch i smůla

Úspěch i smůla

Po téměř dvouměsíční pauze se v Mostě odjel třetí závodní víkend, do kterého nastoupilo rekordních 23 jezdců.

Místo: Most
Datum: 12. 8. 2007
Auto: Bmw1

Po téměř dvouměsíční pauze se v Mostě odjel třetí závodní víkend, do kterého nastoupilo rekordních 23 jezdců.


Již páteční volné jízdy jasně potrvrdily, že červencové testy nedělal tým nadarmo. Petr zajel nejrychlejší kolo, Dan jezdil na dosloužilém obutí vyrovnané a velmi slušné časy. Volný trénink začal na polomokré trati, která v průběhu tréninku postupně osychala. Petr odstavil auto 20 minut před koncem tréninku na prvním místě s cílem pošetřit techniku, Dan se na silně opotřebených gumách pohyboval ve druhé polovině startovního pole. V kvalifikaci zajel Petr dvě měřená kola a to s časem 1.54.74 a 1.54.78 ! Vzhledem k tomu, že se nikomu jinému nepodařilo zajet pod 1.55, patřilo Petrovi i v kvalifikaci první místo. Historický úspěch však nebyl celý. Dan, který čekal na nové pneumatiky a kvalifikace se mu tak zkrátila o 15 minut, rovněž šokoval padock. Ten samý Dan, který zajížděl v Brně téměř poslední časy byl najednou v Mostě jedenáctý a do superpole mu chyběla jedna jediná desetina. Za zmínku ještě stojí fakt, že v kvalifikaci, kde jezdec musí zajet super čas v max. 4 kolech, aby si pošetřil pneumatiky do závodu, a kde pod tlakem dělá obvykle chyby, které by normálně neudělal, si výborně koncentrovaný Dan vylepšil svůj osobní rekord, když zajel čas 1.56.028! V odpoledním superpole (kvalifikace deseti nejrychlejších) si Petr vyjel třetí pozici na startu prvního závodu.


I přes závady na Danovo autě, kde tým byl nucen měnit poloosu, řízení a držák převodovky, se týmu až pohádkově dařilo. Zdálo se, že Petr naváže na výborné výsledky z bmw1 challenge a Dan vybojuje hezké umístění na hranici první desítky. Neděle však přinesla silnou dávku smůly a to nejen našemu týmu.


Ihned po startu prvního závodu ztratili oba jezdci několik pozic. Petr se zařadil za šestého Bohuslava a deset kol s ním sváděl krásný souboj. Také Dan statečně bojoval a postupně si vracel na startu ztracenou pozici. V desátém kole však všem zamrazilo, když v první šikaně po cílové rovince silně havarovali Bareš, Hájek a Kárný. Protože dva posledně jmenovaní byli bez vědomí a zároveň ve svých vozech zaklíněni, byl závod zastaven. Po restartu s pevným startem bojoval Petr o šestou pozici s dvojicí Gotwald a Brejla. Souboj, který trval asi jedno kolo nedopadl vůbec dobře. Petr probrzdil nájezd do šikany a byl nucen zkrátit si trať přes kačírek. Po návratu na trať nechtěně škrtl o Gotwalda, za což mu komisaři nadělili oprávněnou penalizaci 25s. Penalizace posunula Petra na konečné třinácté místo za dvanáctého Dana, který zajel opravdu krásný závod, a kterého ta velká rána od Ctirada Hájka minula tak o metr. Těžký incident silně poznamenal nálady všech jezdců i soutěžících. Ještě před druhým závodem však přišla zpráva, že jsou oba jezdci v pořádku a závodní program pokračoval obvyklým způsobem.


Ve druhé jízdě začali oba jezdci postupovat vpřed a vše nasvědčovalo tomu, že týmu se štěstí pomalu vrací. Petr se během dvou kol propracoval na šestou pozici a na první pětku ztrácel přes půl cílové rovinky. Situace se zdála být vyřešená, sedmému Pálovi odjel náš jezdec o další půlku cílové rovinky a Petr kroužil do cíle pro šesté místo. Od šestého kola však začal skupinku dojíždět, když jeho časy byly o téměř vteřinu rychlejší než časy první pětky. Asi ve dvanáctém kole je Petr opravdu dojel a tým začal být nervózní, neboť na boje o stupně vítězů bylo ještě pět kol. Rychlostní převahu potvrdil ihned po dojetí této pětky. Pátého Matějovského předjel v předposlední zatáčce a chystal se k útoku na čtvrtého Vorbu. Jenže. Ještě v té samé zatáčce se Matějovský dotkl Petra a v obrovské rychlosti jej poslal do svodidel. Incident se naštěstí obešel bez zranění. Dan statečně a tvrdě bojoval, kalich hořkosti mu byl ale stejně přichystán. Tvrdé boje, které sváděl s Ďurovkinem, Peškovou, Horáčkem a dalšími jezdci vyhodnotili komisaři jako "boj na hraně" a vyvěsili mu napomenutí červeno-černou vlajkou. Dan při průjezdu zahlédl na poslední chvíli jen své číslo a černou vlajku a v dalším kole zajel k mechanikům. Závod dokončil na 13. místě. Přes obrovské úspěchy v trénincích i kvalifikacích si ani tým ani jezdci neodvezli z Mostu jediný bodík....


A jak víkend hodnotí naši jezdci?


Petr: "V prvním závodě jsem po nevydařeném startu psychicky situaci nezvládl a pohled na totálně zničená auta kamarádů mi ani do druhé části moc nepřidal. Nicméně v trénincích, kvalifikaci a víceméně i v druhém závodě, jsem byl se svým výkonem spokojen. Ukázalo se, že auta již připravit umíme a i jezdecky se můžeme měřit se špičkou. Záměrně uvádím množné číslo neboť Dan velice tvrdě a poctivě pracuje, což jeho výborný výsledek v kvalifikaci jen potvrzuje. Ještě v loňském roce bych to celé nesl těžce, ale tento víkend ukázal, že naše počínání jde dobrým směrem, a to že se finální pozitivní výsledek nedostavil je opravdu jen dílem smůly, která třeba příště nebude".


Dan: "Celý víkend jsem byl s autem spokojen, byť drobné problémy vznikly. Kluci však situaci bravurně zvládli a závadu vždy v krátkém čase odstranili. Největší vztek mám na sebe, protože ve druhém závodě jsem se vlastní hloupostí připravil o sedmé místo. Radost mi dělá i můj nový mostecký rekord. Zpočátku jsem byl z té smůly lehce zklamaný, ale s odstupem času a navíc po shlédnutí videa té velké kolize, si naopak říkám, že jsem měl obrovské štěstí, že jsem nebyl o dva metry dál a ránu neodnesl já. Sečteno a podtrženo, na to, že to byl druhý závodní víkend v octávkách, jsem se svým výkonem spokojen".




Oktávkovské zápolení z předcházejícího víkendu můžete sledovat v televizních záznamech na programech:


Čt 16.8.2007


21:15


ČT4 Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cup 2007

 

 

Pá 17.8.2007


13:05


ČT4 Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cup 2007

 

 

St 15.8.2007


17:35


ČT4 102 oktanů - Magazín ze světa okruhového motoristického sportu, který se na závodní svět dívá jinak


23:10


ČT4 102 oktanů - Magazín ze světa okruhového motoristického sportu, který se na závodní svět dívá jinak

 

 

Čt 16.8.2007


14:15


ČT4 102 oktanů - Magazín ze světa okruhového motoristického sportu, který se na závodní svět dívá jinak


15:40


ČT 2 102 oktanů - Magazín ze světa okruhového motoristického sportu, který se na závodní svět dívá jinak

 

Pá 17.8.2007


02:20


ČT 2 102 oktanů - Magazín ze světa okruhového motoristického sportu, který se na závodní svět dívá jinak