Petr Fulín obhájil titul evropského šampiona cestovních vozů

Petr Fulín obhájil titul evropského šampiona cestovních vozů

Sicilská Pergusa hostila poslední závodní víkend Evropského poháru cestovních vozů, Petr Fulín potvrdil úlohu lídra tabulky a nejlepším možným způsobem stvrdil zisk druhého titulu ETCC.

Trať kolem jezera sopečného původu přitom neměla BMW 320si českého závodníka příliš vyhovovat, kvůli úspoře nákladů navíc Fulda jel s opotřebeným motorem. Přesto se od prvních měření ukázala dominance teď už dvojnásobného šampiona. S výjimkou nedělního warmupu dokázal držitel Zlatého volantu všechny jízdy vyhrát a kromě kvalifikace suverénním způsobem ovládl oba závody. Ten první plzeňský jezdec získal systémem start – cíl, ve druhém navzdory jistotě zisku titulu pokračoval v dravé jízdě a spolu s týmovým kolegou Michalem Matějovským vybojovali dost bodů v Poháru národů, díky čemuž Česká republika může stejně jako Petr Fulín slavit podruhé v řadě.

"V první řadě bych chtěl poděkovat všem členům týmu za skvělou sezonu, prakticky všechno fungovalo, jak mělo a navzdory omezenému rozpočtu a snaze šetřit vůz se nám podařilo obhájit titul. Můj kolega Michal Matějovský navíc skončil druhý, takže i po týmové stránce to dopadlo nejlepším možným výsledkem.

V prvním závodě jsem jel na jistotu; po dvou, třech kolech jsem viděl, že mám náskok, a tak jsem mohl zvolnit. Druhé klání jsem si užíval, po startu jsem hned útočil a získal několik pozic, pak mě zdržel bodyček od soupeře z jiné kategorie a já musel stahovat Michalův náskok. Na druhý pokus jsem už ale první místo získal a mohl slavit další vítězství," řekl k úspěchům Petr Fulín.

Český jezdec jakoby popřel tvrzení, že titul je nejtěžší obhájit, v letošní sezoně vyhrál sedm z deseti závodů a pokaždé stál na stupních vítězů. "Na statistiky se dívat nechci, koneckonců se dá říct, že kdyby mi na Salzburgringu neodešla převodovka, mohl jsem tam bojovat o vítězství. Celkově byla letošní sezona z říše snů, nebourali jsme a kromě bezchybného výkonu v ETCC jsem si i vyzkoušel závod Mistrovství světa, ve kterém jsem vyhrál svou kategorii a mohl se tak postavit na stupně vítězů se Sebastienem Loebem," hodnotí letošní sezonu Petr Fulín.

 

Výsledek šampionátu ETCC (kategorie S2000):

1. PETR FULÍN 128 bodů

2. Michal Matějovský 84 b.

3. Peter Rikli 50 b.

4. Samuel Sládečka 39 b.

5. Christian Fischer 38 b.