Finále ETCC: Dramatické souboje a titul pro Petra Fulína podpořený vítězstvím na domácí půdě

  • Úvod /
  • Sezóna /
  • 2017 /
  • Zprávy /
  • Finále ETCC: Dramatické souboje a titul pro Petra Fulína podpořený vítězstvím na domácí půdě

Finále ETCC: Dramatické souboje a titul pro Petra Fulína podpořený vítězstvím na domácí půdě

Poslední víkend sezóny Evropského poháru cestovních vozů hostil Autodrom Most. Po těsné sobotní kvalifikaci musel Petr Fulín čelit útokům tří soupeřů, po druhém místě v prvním závodě dokázal český jezdec druhé klání ovládnout a slaví třetí titul v ETCC v kariéře. 

Nevyzpytatelné podmínky na severozápadě Čech provázely celý závodní víkend, od pátečních jízd bylo jasné, že hledat nastavení nebude nic snadného. I sobotní kvalifikaci ovlivnily proměnlivé podmínky, Petru Fulínovi nakonec chyběla jediná tisícina k první řadě na startovním roštu prvního nedělního závodu. V něm se sice Fulda dokázal po několika úspěšných manévrech dostat do čela, poté ale přišel náraz zezadu od soupeře bojujícího o titul. Ačkoliv byl Igor Stefanovski za svůj manévr potrestán, Fulda přišel o vedoucí pozici a musel se spokojit se třetím místem. Díky penalizaci závodníka před sebou nakonec bral český jezdec druhou příčku. S ohledem na intenzitu kontaktu ale bylo i pódiové umístění dobrým výsledkem. 

Do druhého závodu vstupoval český jezdec "chudší" o jednoho soupeře v boji o celkový primát, Norbert Nagy a Christjohannes Schreiber byli ale velmi blízko, a to i na roštu. Krátce po startu se Fulda dokázal probojovat na třetí příčku a kontroloval pozici zajišťující body potřebné pro titul. Po kolizi jezdců před ním Fulda dokázal využít situace, dostal se do čela a před sebe už nikoho nepustil: "Celý víkend byl velmi vydařený, ale vlastně celou sezónu jsme si užili, bylo to místy až infarktové, hlavně tady v Mostě, ale zvládli jsme to. Musím poděkovat týmu, který odváděl skvělou práci celý rok a samozřejmě musím vyjádřit velké díky fanouškům, kteří navzdory ošklivému počasí dorazili, bylo jich hodně a podpora byla cítit."

Fuldův titul nebyl během víkendu podtržen pouze jeho vítězstvím v posledním měření sil sezóny, velmi dobře jel také Petr Fulín junior, který se při své premiéře v ETCC blýsknul šestým a čtvrtým místem: "Víkend byl komplikovaný, protože ještě tři dny před startem jsem nevěděl, že doopravdy pojedu. Proměnlivé podmínky také nebyly ideální na poznávání auta, spíš jsem musel poznávat limity trati. Věděl jsem, kdo jede se stejnou specifikací vozu a snažil se podle toho řídit, v prvním závodě se jelo dobře a získal jsem čtyři pozice. Chtěl jsem co nejdál od osmého místa, protože jsem nechtěl startovat úplně v čele, nakonec jsem ve druhém závodě dojel čtvrtý. Před víkendem bych takové umístění bral, ale když jsem viděl, jak jsme byli všichni v časech v pár desetinách na kolo, říkal jsem si, že by bylo fajn být na stupních vítězů s tátou, ale i tak jsem určitě spokojený." 

"Před synem musím smeknout, jel se starší specifikací, která měla být zhruba o sekundu na kolo pomalejší, ale navzdory tomu i navzdory pauze jel skvěle, nebyli jsme nijak domluveni, ale na trati jsme si dokázali vyhovět, prostě pro mě to byla dnes speciální chvíle: Jeli jsme doma, se synem na trati a úspěšně pro titul," dodává k výkonu Fuldy juniora jeho otec. V závodech se představili také další dva jezdci Fullin Race Academy: Petr Čížek a Maciej Laszkiewicz při svém debutu v sérii obsadili v obou závodech 10. a 11. místo.
Čtyřicetiletý Petr Fulín se po dvouletém čekání vrací na evropský trůn, po loňské trpké prohře vinou týmové režie soupeřů se na domácí trati mohl tentokrát radovat ze svého třetího titulu. "Měli jsme v sezóně slabší chvíle jako třeba Hungaroring, kdy se nám nepovedlo nastavení, ale celkově všechno fungovalo jako dobře namazaný stroj a mám z toho velkou radost," uzavírá své bezprostřední dojmy Petr Fulín.

 


Výsledek prvního závodu ETCC v Mostě:
 

1. Norbert Nagy (HUN) SEAT Leon Cup Racer

2. PETR FULÍN (CZE) SEAT Leon Cup Racer + 0.486

3. Christjohannes Schreiber (SUI) Honda Civic TCR + 3.597

4. Plamen Kralev (BUL) Audi RS3 LMS + 6.943

5. Peter Rikli (SUI) Honda Civic TCR + 9.725

6. PETR FULÍN JR. (CZE) SEAT Leon Cup Racer + 10.160

7. Václav Nimč (CZE) Volskwagen Golf TCR + 13.429

8. Igor Stefanovski (MKD) SEAT Leon Cup Racer + 22.223

9. Mladen Lalušić (SRB) SEAT Leon Cup Racer + 34.978

10. PETR ČÍŽEK (CZE) SEAT Leon Cup Racer + 1:04.937

11. MACIEJ ŁASZKIEWICZ (POL) SEAT Leon Cup Racer + 1:09.523 


Výsledek druhého závodu ETCC v Mostě:
 

1. PETR FULÍN (CZE) SEAT Leon Cup Racer

2. Plamen Kralev (BUL) Audi RS3 LMS + 2.915

3. Norbert Nagy (HUN) Seat Leon Cup Racer + 3.255

4. PETR FULÍN JR. (CZE) SEAT Leon Cup Racer + 5.669

5. Igor Stefanovski (MKD) SEAT Leon Cup Racer + 8.859

6. Václav Nimč (CZE) Volskwagen Golf TCR + 9.079

7. Fábio Mota (POR) SEAT Leon Cup Racer + 10.698

8. Andreas Pfister (GER) SEAT Leon Cup Racer + 20.343

9. Anett György (HUN) SEAT Leon Cup Racer + 27.372

10. PETR ČÍŽEK (CZE) SEAT Leon Cup Racer + 40.971

11. MACIEJ ŁASZKIEWICZ (POL) SEAT Leon Cup Racer + 42.300

 

Konečné pořadí šampionátu ETCC: 

1. PETR FULÍN (CZE) SEAT Leon Cup Racer 82 bodů

2. Norbert Nagy (HUN) SEAT Leon Cup Racer 75 b.

3. Christjohannes Schreiber (SUI) Honda Civic 65 b.

4. Igor Stefanovski (MKD) SEAT Leon Cup Racer 60 b.

5. Peter Rikli (SUI) Honda Civic 45.5 b.

6. Fábio Mota (POR) SEAT Leon Cup Racer 31 b.

7. Plamen Kralev (BUL) Audi RS3 LMS 25 b.

8. Andreas Pfister (GER) SEAT Leon Cup Racer 23.5 b.

9. Zsolt David Szabo (HUN) SEAT Leon Cup Racer 23 b.

10. Mladen Lalušić (SRB) SEAT Leon Cup Racer 13 b.