Petr Čížek se chystá na Octavia Cup

Petr Čížek se chystá na Octavia Cup

Petra Čížka, jednoho ze stabilních členů Vekra racing teamu, čeká v letošní sezóně kompletní seriál Octavia Cup 2018. Před zahájením sezóny jsme Petra vyzpovídali, s čím vstupuje do nové závodní sezóny. 

Jak probíhala zimní příprava? V závodním autě jsi seděl naposledy v listopadu, těšíš se na první jarní svezení?

V mém podání víceméně standardně, pravidelně posilovna a k tomu běhání na hokejbale. Když napadl na horách sníh, vyrážíme s rodinou i na lyže.     

Máš zkušenosti s vozem Octavia Cup modelového roku 2016, vloni a letos přes zimu došlo k radikální přestavbě auta. Co čekáš od nové technické koncepce cupové Octavie?

Ano, to je pravda. Vůz je daleko klidnější na brzdách, v zatáčkách se chová poslušněji a převodovka konečně poslouchá a řadí rychle a pružně, ergonomie v kabině je velmi pohodlná. Celkově je chování auta lépe čitelné. Od nové koncepce očekávám větší vyrovnanost závodního pole, protože nová koncepce vozu bude, doufám, nám horším jezdcům odpouštět chyby, takže bude cup atraktivní i pro oko diváka.

Kalendář a tratě pro Octavia Cup 2018 jsou známé, kam se těšíš nejvíce?

Já se těším na všechny tratě, jelikož jsem stále nováčkem a baví mě tyto výzvy, porovnat se s pro mě novými destinacemi. Ale samozřejmě nejvíce se těším na domácí trať v Mostě, jsem mostecký rodák, v Mostě bydlím a mám tu celou rodinu. Navíc mostecké závody budou za účasti opravdu prestižních sérií, takže předpokládám i velkou diváckou kulisu. 

Je naopak nějaký okruh, který ti nesedí?

To zatím nemohu posoudit, absolvoval jsem zatím jen šest závodních víkendů na čtyřech okruzích, ve třech různých vozech a ze všech jsem byl začátečnicky nadšený. Tudíž u mě převládají jen a jen kladné pocity.

Už jsi to nakousl, v kalendáři letošního Octavia Cupu je pár podniků, které se jedou s velice prestižními seriály, jako jsou ADAC GT Masters či ETRC. Těšíš se na tyto podniky s velkou diváckou kulisou, nebo to, kdo je na tribunách, pro tebe nehraje zásadní roli?

Naštěstí pro mě jsou tyto dva podniky na mosteckém okruhu, kde to dobře znám a určitě mě přijde podpořit hodně kamarádů, rodina to bude mít povinné, od té neočekávám jinou variantu programu na víkend… takže také vlastně pomůžeme k té lepší divácké kulise.

Nebudu se ptát na ambice, přesto, máš nějaký cíl a očekávání, kde ve startovním poli by ses chtěl pohybovat?

Stále ještě nevím, jak bude Octavia Cup obsazen, co se týká počtu vozů, ani jezdecké kvality. Od toho se bude odvíjet realita. Já osobně bych chtěl zabojovat i o nějaký ten bodík. Chtěl bych se pohybovat na hranici šestého až desátého místa. Nesmím, ale zapomínat na to, že se stále budu ještě nějaký čas učit. 

Loňskou sezónu jsi ukončil podnikem seriálu FIA ETCC v Mostě. Kdyby opět přišla ta možnost, chtěl bys startovat opět s vozem specifikace TCR? Přinesla ti účast v ETCC nějaké poznatky či zkušenosti směrem k letošní sezóně? 

Svezení ve voze specifikace TCR, bylo něco neuvěřitelného…všechno v těchto vozech funguje na obrovské úrovni. Možnosti svezení v tomto voze bych se samozřejmě vůbec nebránil. Škoda Octavia RS Cup a Seat León TCR jsou nesrovnatelná auta, takže bych řekl, že jsem hlavně najížděl kilometry, kterých potřebuji najet co nejvíce, jestli se chci co nejdříve popasovat s těmi nejlepšími piloty.