Z Poznaně odjíždí tým se smíšenými pocity

Z Poznaně odjíždí tým se smíšenými pocity

Už třetí díl seriálu Octavia Cup 2018 měl Vekra Racing Team o uplynulém víkendu v kalendáři. Pohárový kolotoč se přesunul na okruh do polské Poznaně a jezdci projektu Fullin Race Academy opět nemohli chybět. Ve štíhlejší sestavě, kdy oproti prvním dvěma podnikům chyběli zkušený Michal Matějovský a nováček Martin Machala, čekal na jezdce osvědčený program zahrnující dva tréninkové bloky, kvalifikaci a dva půlhodinové závody.

Hned kvalifikace napověděla, kdo se z pětice jezdců Fullin Race Academy může ukázat v popředí výsledkové listiny. Petr Fulín Jr. potvrdil výborné časy z dopoledních tréninků a do prvního závodu mohl odstartovat z druhého místa. Za vítěze kvalifikace Tomáše Pekaře (Carpek) se na roštu postavil další jezdec projektu Petra Fulína Litevec Jonas Karklys. Petr Čížek oproti tréninkům zrychlil o dvě vteřiny a v kvalifikaci tak vybojoval sedmé místo. Domácí Maciej Laszkiewicz uzavřel první desítku výsledkové listiny. V Poznani nechyběla ani jediná žena v poli Tereza Zajíčková, která do prvního závodu vyjížděla ze čtrnáctého místa.

První závod ovlivnili dva klíčové momenty: bezchybný start Petra Fulína Jr. a nehoda a následné vyjetí safety caru po polovině závodu. „Na startu se mi podařilo chybou Tomáše (Pekaře) udělat náskok, který jsem udržoval. Snažil jsem se nedělat chyby, jet vyrovnaně a to se dařilo. Po vyjetí safety caru jsme se sjeli blíž k sobě a tak náskok, který jsem si udělal, zmizel. Naštěstí se mi podařil i restart a na konci dalšího kola byly vyvěšeny červené vlajky a závod tak předčasně skončil,“ popsal zisk svého druhého letošního vítězství Petr Fulín Jr. Litevec Karklys se po startu z druhé řady propadl na šesté místo, sedmý dojel Petr Čížek.  Pro tři body za deváté místo si dojel Maciej Laszkiewicz, třináctá projela cílem Tereza Zajíčková.   

Druhý závod, který se netradičně jel už v sobotu odpoledne, se jezdcům Fullin Race příliš nevyvedl. Nejlepší ze sestavy dojel pátý Petr Čížek, který tak opět vylepšil své pohárové maximum. Petr Fulín Jr., který do druhého závodu startoval až ze čtvrté řady, doplatil na letní tropické počasí. „Až příliš jsem se soustředil na využívání závětří a motor s převodovkou v tom horku přehřál. Bohužel ochranný program elektroniky přišel přesně v okamžiku, kdy jsem se už dostal za záda Tomáše. Ztráta byla po tomto momentu tak velká, že se mi i přes rychlá kola nepodařilo dojet do cíle lépe než šestý,“ okomentoval průběh druhého závodu Petr Fulín Jr. Hned za ním projel cílem domácí Maciej Laszkiewicz, který tak zaznamenal letošní druhý nejlepší výsledek. Se stejným problémem jako Petr Fulín Jr. se potýkal Jonas Karklys, kterého technika nepustila na lepší než osmé místo. Tereza Zajíčková si oproti dopolednímu závodu polepšila a byla klasifikována na dvanáctém místě.  

V průběžném pořadí se Petr Fulín Jr. posunul na druhou pozici, na třetí se propadl v Polsku chybějící Michal Matějovský, čtvrtou příčku drží Jonas Karklys. Povedeným výkonem se na šestou pozici vyhoupl Petr Čížek, první desítku uzavírá Maciej Laszkiewicz, osmnáctá je Tereza Zajíčková.
Za necelý měsíc, konkrétně 13.-14. července, se Octavia Cup přesune na německý ovál Lausitzring.