Petr Fulín prožil na Oscherslebenu konečně vítězný víkend

Petr Fulín prožil na Oscherslebenu konečně vítězný víkend

   Předposlední podnik letošního ročníku prestižního evropského poháru Seat Leon Supercopa přinesl na německém Oscherslebenu skvělý úspěch Petru Fulínovi. Plzeňský jezdec na své oblíbené trati skončil v sobotu druhý a v nedělním závodě oslavil první vítězství této sezony. V celkové klasifikaci postoupil na páté místo. Seriál vyvrcholí v polovině října na Hockenheimringu.

Petr Fulín konečně prolomil smůlu, která ho letos na závodních okruzích při pohárových kláních provázela. Technické závady stejně jako chyby soupeřů ho několikrát připravily o stupně vítězů. Tentokrát to ale na trati Motorsport Areny vyšlo, i přesto, že do Německa odjížděl s virózou a bral antibiotika. Šanci na dobrý výsledek naznačila už kvalifikace. V napínavé bitvě, kdy se prvních deset jezdců vešlo do jedné sekundy, zajel Petr v posledním kole třetí nejlepší čas. Na první řadu mu chybělo osm setinek sekundy.

Stříbro po souboji s legendou
Start sobotního závodu z druhé řady Petrovi moc nevyšel. Ztratil dvě pozice, ale pak se znovu dotáhl na špičku startovního pole, které vedl Polák Sawicki a druhý jezdil domácí ostřílený pilot a několikanásobný vítěz Supercopy Marschall. Petr se nakonec na druhou příčku probojoval a Marschall marně čekal na jeho chybu. Sawicki vyhrál a udržel se v čele poháru. Petr projel cílem druhý o osm desetinek před Marschallem. „Na startu mě opět pozlobil motor, se kterým máme už delší dobu problémy. Po zahřátí nemá potřebný výkon. Souboj s Marschallem byl v závěru napínavý, ale ani jednou jsem mu nenabídl šanci k útoku“, řekl po závodě Petr, který si připsal letos druhé pódiové umístění.

Závěr neměl chybu
V nedělním závodě si prvních šest jezdců ze soboty pořadí na startu měnilo, a tak Petra Fulína z páté pozice čekal mnohem náročnější boj. Po startu se zdálo, že se propadne hodně hluboko ve startovním poli, ale šikanu zvládl perfektně a při výjezdu už byl pátý. Před sebou tak měl dvojici Rambow,Marschall. Petr využil jejich souboje a protáhl se před ně. Vedoucí jezdci Williams se Simonsenem se ale dlouho zdáli nad jeho síly. Přesto se držel neustále v jejich závěsu. Čtyři kola před koncem se Fulín dočkal. Oba soupeři probrzdili zatáčku a Petr se protáhl na vedoucí pozici. Dojel si tak pro první letošní vítězství v Supercopě a postoupil na celkově páté místo.

Motoru opět na startu chyběl výkon a já byl rázem někde kolem osmého, devátého místa. Rozhodl jsem se ale v šikaně zariskovat. Šel jsem pozdě na brzdy a vnějškem jsem se vrátil na čtvrté místo. Pak jsem v bitvě o stupně vítězů měl i štěstí, protože soupeři dělali chyby. Mně se naopak vyhnuly technické problémy. Auto jsme naladili dobře a fungovalo celý víkend a přes výkonový handicap jsem dokázal jet rychle. Neschytal jsem ani žádné rány, které mě před tím několikrát připravily o dobrý výsledek v Supercopě i v Eurocupu. Jsem spokojený a těším se na finále. Pokud jde o motor, tak jsme dali technikům Seatu ke kontrole náš náhradní. Začátkem října nás totiž před posledním závodem čekají na Hockenheimringu oficiální testy, a tak mohu porovnat v klidu oba motory s konkurencí a uvidíme, s jakým nakonec nastoupím do závěrečné pohárové bitvy. Nyní jsem na pátém místě, ale udržet tuto pozici bude ještě hodně těžké. Marschall je za mnou o pouhé dva body. Na druhou stranu od čtvrté příčky mi dělí devatenáct bodů, takže mám šanci si své postavení ještě vylepšit“, dodal Petr Fulín.

Výsledky – Seat Leon Supercopa Oschersleben


1.závod:
1.Sawicki (Pl)
2. Fulín
3. Marschall (D)
4. Williams (JAR)
5. Simonsen (S)
6. Rambow (D)

2.závod:
1. Fulín
2. Williams
3. Simonsen
4. Rambow
5. Marschall
6. Sawicki

Pořadí Seat Leon Supercopa:
1. Sawicki 172
2. Williams 168,5
3. Simonsen 166
4. Bebion (D) 118
5. Fulín 99
6. Marschall 97